©uroš miloradović uros.miloradovic[at]pm.me

View all essays

Princ i Kurc

Kad sam pre neki dan saznao da se princ Hari verio prosto sam zaskičao od zadovoljstva kao priklješteno morsko prase. Srce mi je preplavila velika nežnost prema aristokratiji i kraljevskim kućama, prema zamkovima, grbovima, geneaološkom drveću i svemu plemenitom i rasnom. Bio sam očarani delić mase ujedinjene u divljenju prema kraljevskom paru. Osećao sam toplinu ljudske smese koja uzdiše pokošena talasima sreće, ljubavi i drugih slatkih duševnih mirotočivosti. Istovremeno me je ipak pritisla i mala tuga.

Proklinjao sam naime zlehudu migrantsku sudbinu koja me je izbacila na ovaj komad zemlje krute i neromantične kao lenjir, ispravne i bez humora kao delovodna knjiga, prozaične kao supa i šnicla.

Da su zemlje nekakav razred, Britanija bi bila đak harambaša i smeli kolovođa, prvi kad treba pobeći s časa (Brexit) i kad je u pitanju nekakva ludost koju treba počiniti iz ljubavi ili pukog idealizma (veridba princa Harija za ženu iz naroda, glumicu i raspuštenicu Markl), a Austrija mamin štreber, tužibaba i potkazivač koji nikad ne deli užinu, pozajmljuje novac drugoj deci uz koljačke kamate i starmalo slaže paru na paru, maštajući o nekretnini u bečkom prvom becirku.

Nažalost, ovakvi fokusirani i hladnokrvni mališani ne skreću sa zacrtanog puta. Ruka im je sigurna, a oko oštro. Ostvarujući svoje vizije, oni iza sebe ostavljaju trag u vidu stotine namagarčene dece. Rastu i postanu neki Strache ili neki Kurz. Ali to je život: nekom princ, a nekom Kurz!

  • Parada ponosa

    Ima neko mesto neizlečivog stida u svakom civilu. Neki samoprezir zbog bezazlenosti građanske egzistencije, banalnosti mirnodopskih okvira u kojima ona teče. Otud valjda tolika ljubav prema vojnim paradama. Kada u Austriji dođe taj dvadeset i šesti…

    Zimska

    Mlekarice spavaju. Posluga spava. Mesari spavaju i jagnje je još živo. Poštar crvlja ispod zamrznute zemlje, na grudima steže torbu punu pisama. Bog je fabrika stiropora. Na ulici gore devojčice u belim haljinicama, male voštanice. Muškarci…