©uroš miloradović uros.miloradovic[at]pm.me

View all essays

Nerad i napredak

Ponekad sanjam da je nezaposlenost u Austriji iskorenjena.

U tim mojim noćnim morama armija nasmejanih robota strojevim korakom se upućuje na radne zadatke, u kancelarije, fabrike, zahuktale pogone, zauzima mesta za montažnim trakama i proizvodnim linijama, za kompjuterima, volanima i kasama. Fabričke sirene urlaju, alarmi pište i svi se kao jedan bacaju na posao - opeglani, orni i disciplinovani, u službi algoritamske ekonomije.

U ovim snovima ponekad sanjam i da su ukinuli servis za zapošljavanje, AMS. Moja filijala se urušava, prepuštena slobodnom padu, kiši, zubu prirode. Supstanca bubri, ugiba se i truni u šut i krš.

Budim se i odahnem - sve je to san. Odem da se uverim. Vidim, firma još uvek stoji. Na prilazima zgrade vlada živa neradnička uskomešanost. Odlazim kod svog referenta. Ni njemu nije svejedno. I njegove oči su pune noćnih strahova. Prčka po kompjuteru. „Danas nemamo ništa za Vas“, kaže.

Mi smo ekosistem u ravnoteži, moj referent i ja.

Sve je povezano, puno uzajamnog uvažavanja: da bi on zadržao posao, ja moram da ga nemam.

Ko zna, možda ćemo jednog od ovih dana zameniti uloge? On će nezaposlen kucnuti na vrata, a u kancelariji ću ga čekati ja, njegov vodič po stranputicama karijere. A do te prilike živeću dostojanstveno i strpljivo, sa svešću o ličnom doprinosu neradničkoj ekonomiji koja zapošljava brojne političare, eksperte, čitave obrazovne institute. Svestan uloge nerada kao jednog od važnih faktora razvoja domaće privrede.

  • Saveti mladim roditeljima

    Držite bebu na suvom i toplom mestu. Dakle, ne kao baterije ili lekove i, po mogućstvu, odvojeno od njih. Socijalizujte bebu. Izlazite često u park i izlažite je uticaju beba drukčijih boja, kultura i uverenja…

    Na dnu

    Tu nedavno na bečkom aerodromu, tek prispeo sa kraćeg odmora, zaprepašćeno ustanovim da je među putnicima i mladi ministar Sebastian Kurz. Šištavog pušačkog daha, znojav i frustriran petljam oko točkića na koferu koji se stalno zaglavljuje…